![]() |
![]() |
ИнформацияАдресм. Запоріжжя, вул. Карпенка-Карого 27а Телефон(061) 286-24-72 Сайт |
Організація харчування в ЦРДОрганізаці харчування в ЦРД "Надія" здійснюється керуючись законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про безпечність та якість харчових продуктів», постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», спільними наказами Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006 № 227/298 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», на виконання розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації від 25.11.2019 №566 «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей у закладах освіти Запорізької області на 2019-2021 роки», наказу департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 13.12.2019 №484р "Про затвердження плану заходів щодо забезпечення повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя на 2019-2021 роки", з метою забезпечення повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей, посилення контролю за дотриманням санітарно-гігієнічних норм при організації харчування, недопущення постачання фальсифікованих продуктів та сировини до закладів освіти району Нормативно-законодавчі документи • Закон України «Про дошкільну освіту» (ст.35);
|
№ з/п |
Найменування заходу |
1 |
Забезпечити неухильне дотримання вимог нормативно-правових документів щодо організації харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти. |
2 |
Організувати проведення нарад, семінарів та тренінгів з питань організації харчування дітей у закладах освіти з метою запобігання спалахам кишкової інфекції та харчовим отруєнням. |
3 |
Організувати навчання персоналу, який задіяний в організації харчування дітей у закладах освіти, з метою запобігання кишковим інфекціям та харчовим отруєнням. |
4 |
Забезпечити організацію та проведення комісійних обстежень закладів освіти щороку (перед початком та протягом навчального року), з метою контролю за створенням належних безпечних умов перебування дітей у закладах освіти, у тому числі з організації харчування, із залученням спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області (за згодою) |
5 |
Сприяти проведенню лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів у процесі здійснення комісійних обстежень та моніторингових візитів у закладах освіти стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти. |
6 |
Сприяти організації проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи харчових продуктів від постачальників продуктів харчування та операторів ринку, які надають послуги харчування у закладах освіти та здійснюють постачання продуктів харчування та продовольчої сировини, щодо їх безпечності, окремих показників якості та ймовірної фальсифікації щороку (перед початком та протягом навчального року). |
7 |
Забезпечити погодження перспективних двотижневих меню у закладах освіти з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області згідно з вимогами чинного законодавства |
8 |
Посилити контроль за реалізацією буфетної продукції у закладах загальної середньої освіти |
9 |
Сприяти запровадженню у закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР); здійснювати постійний моніторинг та дієвий контроль у формі аудиту з цього питання. |
10 |
Забезпечити дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва й обігу та дієвий контроль з цього питання |
11 |
При ускладненні епідемічної ситуації, виникненні спалахів гострих кишкових інфекцій, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) у закладах освіти вжити невідкладні заходи щодо їх ліквідації. Забезпечити взаємоінформування щодо надзвичайних ситуацій у закладах освіти |
12 |
Забезпечити раціональне та безпечне харчування дітей, у т.ч. виконання норм харчування згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, який затверджено спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за № 661/10941 |
13 |
Провести роботу щодо гігієнічного виховання дітей, дотримання правил особистої гігієни, популяризації здорового способу життя тощо. |
14 |
Забезпечити заклади освіти питною водою гарантованої якості |
15 |
Здійснювати моніторинг якості харчування (анкетування учнів та батьків) для урахування в роботі. |
16 |
Сприяти широкому висвітленню у засобах масової інформації, на офіційних сайтах закладів освіти матеріалів щодо реалізації цього плану заходів |